Miten aloittaa koruyrittäminen - mun tarina.

14.11.2023

Koruyrittämisen aloitin heinäkuussa 2022. Se tapahtui vähän vahingossa- ilman suunnitelmia tai perehtymistä asiaan. Lue mun tarina, jossa sattumalla ja somella on osuutensa asiaan..

The kuva Instagramissa

Olin kuukautta aikaisemmin kesälomareissulla mieheni ja meidän kahden pienen lapsen kanssa. Lapset nukkuivat auton takapenkillä, ja mieheni ajaessa meitä kohti Jyväskylää viimeistelin Leo-kuvioisia korvakoruja viemisiksi ystävilleni. Korvakoruja oli kolme erilaista.

Nappasin niistä kuvan Instgramin stooreihin ja päivän kuluttua postasin sen instagram -tililleni. Kuvatekstiksi kirjoitin "Tää viime reissun autonäpertäminen ansaitsee kyllä oman julkaisunsa, ainakin stoorien reagointien puolesta 🤗 Ihana kun noteerasitte nämä ❤ Ja ihan mieletöntä että saan tehdä näitä nyt lisää!". Tuo kuva löytyy edelleen @miiammarjaana Instagram -tililtä.

Nyt ensimmäinen julkaisemani kuva korvakoruista hieman hämmentää, sillä huomaan korujeni olleen tuolloin aika aloittelijan käsialaa. Instagramissa julkaistu kuva oli kuitenkin alku yrityksen perustamiselle. Tästä eteenpäin asiat etenivät nopeasti ja vähän vahingossa.

Sattumalla ja somella oli osuutta asiaan

Ensimmäinen korukuva Instagramissa sai aikaan sen, että sain vajaan kymmenen kyselyä koruista. Mistä niitä saa?  Voisinko tehdä niitä lisää? Paljon ne maksaa? Kysymykset lämmittivät mieltä, mutta ne myös huvittivat. Enhän minä näistä nyt mitään hintaa pyydä, mun harrastuksesta! Eikös yleensä harrastuksesta makseta itse? :D

Kysyjät olivat kaikki kavereitani tai somen kautta tuttuja. Tein heille kesälomareissulta palattuani koruja ja olin suunnattoman otettu siitä, että joku haluaa itselleen niitä. Hintaa en tietenkään pyytänyt. Musta oli kiva lähettää koruja pikkupaketeissa lahjana. Heittäydyin kuitenkin niin vitsikkääksi, että lanseerasin Miiammarjaana Collectionin viikko ensimmäisen korupostauksen jälkeen :D Tästäkin todistusaineistona Instagramin reels. Mutta...

En ymmärtänyt, mitä korujen lähettäminen sometutuille sai aikaiseksi. Siinä kävi nimittäin niin, että kiitoksena ilmaisista lahjoista melkein kaikki postasivat saamistaan koruistaan someen. Ja tämä puolestaan poiki lisää kyselyitä koruista. Yhtenä aamuna heräsin siihen, että mulla oli Instagramissa useita kymmeniä kyselyjä koruista! Haluan kiittää ainakin teitä Anu, Suvi, Jenni, Marika, Jenny, Eppu, ... ! Kiitos! Ja kiitos kaikille, jotka ovat antaneet näkyvyyttä koruilleni <3

Nyt ymmärsin taas vähän paremmin sosiaalisen median sisällöntuottajien arvon. 

Yrityksen perustaminen, verkkokaupan pystyttäminen ja ensimmäinen jälleenmyyjä

Yhtäkkiä olin tilanteessa, jossa mulle tuli paljon kyselyitä koruista. Huomasin, että materiaalikulut ja postitukset alkoivat syömään omaa henk. koht. budjettiani. Lisäksi aikaa kului illoista ja öistä monta tuntia korujen valmistukseen. Oli tehtävä iso päätös: hinnoittelenko korut?

Mieheni kannustamana annoin hinnan koruilleni. Päädyin sellaiseen hintaan, että saan kuluni katettua ja jotakin jäisi vielä vähän itsellenikin.  Mutta riittävän alhaiseen, että korujeni kysyntä ei lakkaisia. 

Nyt kun aloin saamaan tuloja koruista, päädyin hyvin pian perustamaan yrityksen ja pystyttämään verkkokaupan. Tämä siis tapahtui alle kuukausi ensimmäisen Instagram julkaisun jälkeen. Vauhti ei silloin kuitenkaan tuntunut nopealta, olinhan innostunut asiasta.

Nyt kun koruyrittäminen oli virallista, sain myös ensimmäisen jälleenmyyjän koruilleni. Kuopion Live4 sisustusmyymälästä, josta muuten nykyään löytyy aivan upea laadukkaiden vaatteiden Second Hand -puoli! Aivan ihana paikka!

Summa summarum

Päädyin yrittäjäksi iloisten sattumien kautta, ilman business -suunnittelmia, isoja pääomia tai kauas kantoisia tavoitteita. Toivottavasti tarinani toimii inspiraationa myös muille. 

Intohimosta voi syntyä isompaa, kun sen sanoo ääneen <3